8 Martie – Ziua Mamei

În țara noastră, pe 8 Martie nu se sărbătorește doar Femeia ci și (sau mai ales) Mama.


De tine depinde ca să transformi această simplă zi din calendar într-una cu totul deosebită pentru mama ta.


Te-ai întrebat vreodată care este istoricul zilei de 8 Martie, de când datează ea ca și semnificație specială și cine o mai cinstește pe femeie și pe mamă în această zi de început de primavară?


Am putea spune că Ziua mamei, Ziua femeii se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primavară ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor.


Mai târziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată “Duminica mamei”, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.


În anul 1909, la 28 Februarie, în Statele Unite, s-a serbat la nivel național Femeia în urma unei inițiative a Partidului Socialist American.


Inițiativa a fost preluată în 1910 și în Europa, în cadrul Internaționalei Socialiste reunite la Copenhaga.


Prima zi s-a ținut la 19 Mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca și în alte câteva țări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeași dată, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă față unei revolte armate și a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.


Cu toate acestea, la momentul respectiv nu s-a stabilit și o dată anume când se va sărbătorii femeia la nivel internațional. Decizia s-a luat mai târziu, după Primul război mondial, în cadrul unei Adunări Generale a ONU: 8 Martie.


Următorul pas în instituirea unei zile dedicate femeii s-a făcut în 1975, când ONU a proclamat Anul Internațional al femeilor și a declarat perioada 1976-1985 Deceniul ONU pentru condiția femeii.


În 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională.

Sari la conținut